Πόνος του Μέλους «Φάντασμα»

Ορισμός

Ο πόνος μέλους «φάντασμα» αναφέρεται στην αίσθηση πόνου στο μέλος του σώματος ενός ατόμου που στην πραγματικότητα έχει ακρωτηριαστεί ή αφαιρεθεί χειρουργικά.

Ο νευροπαθητικός αυτός πόνος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ακρωτηριασμένη περιοχή του σώματος, όπως στα άκρα, τα μάτια, το μαστό κλπ.

Μοιραστείτε το:

Περιγράφεται συνήθως ως αίσθηση καψίματος, κνησμού, μουδιάσματος. Πολλές φορές ο ασθενής νιώθει το αίσθημα ηλεκτρικής εκκένωσης και τσιμπημάτων από καρφίτσες. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις όπου τα άτομα αισθάνονται την ύπαρξη του μέλους «φάντασμα», χωρίς να αισθάνονται πόνο.

Ο πόνος του μέλους «φάντασμα» είναι συχνά αρκετά έντονος, ανεξάρτητα από την περιοχή όπου εντοπίζεται. Συνήθως παρουσιάζεται από τις πρώτες δύο μέρες μετά τον ακρωτηριασμό και επηρεάζει το 60-80% περίπου των ακρωτηριασμένων ατόμων.

Συμπτώματα

Αίτια

Αν και ο πόνος του μέλους «φάντασμα» θεωρήθηκε λανθασμένα ως ψυχολογικός στο παρελθόν, πλέον θεωρείται ως πολυπαραγοντικός, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες. Σύγχρονα δεδομένα αποδίδουν τον πόνο αυτό μερικώς στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Συγκεκριμένα, οι νευρώνες του εγκεφάλου εξακολουθούν να διεγείρονται από την επηρεαζόμενη περιοχή, μέσω του νωτιαίου μυελού, παρόλο που το μέλος είναι ακρωτηριασμένο.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που καθιστούν πιο πιθανή την εμφάνιση πόνου του μέλους «φάντασμα» είναι η συσσώρευση ουλώδους ιστού, οι βλάβες στα νευρικά κύτταρα, καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η ανάμνηση του πόνου στο επηρεαζόμενο μέλος πριν τον ακρωτηριασμό.

Θεραπευτικές Επιλογές

Οι τεχνικές διαχείρισης του πόνου του μέλους «φάντασμα» περιλαμβάνουν αρκετές θεραπευτικές προσεγγίσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, για να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Φαρμακευτικές θεραπείες

  • Αντιεπιληπτικά φάρμακα
  • Τα αντικαταθληπτικά
  • Τα οπιοειδή μειώνουν την ένταση του πόνου

 

Τοπική εφαρμογή δερματικού επιθέματος (Capsaicin patch 8%)

Τα επιθέματα αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα στην ουσία Capsaicin και συνήθως εφαρμόζονται μετά από τη χρήση τοπικού αναισθητικού. Κατά τη θεραπεία, παραμένουν στο δέρμα για περίπου 60 λεπτά, ανάλογα με την περιοχή του σώματος όπου εφαρμόζονται, ενώ στη συνέχεια αφαιρείτε.

 

Διαδερμική νευρική ηλεκτρική διέγερση (TENS)

Κατά τη μέθοδο αυτή, διεγείρονται ηλεκτρικά τα νεύρα της επηρεαζόμενης περιοχής. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, αυτά τα νευρικά ερεθίσματα εμποδίζουν τα σήματα πόνου από το να μεταφερθούν στον εγκέφαλο.

 

Τοποθέτηση μόνιμων αντλιών πόνου

Η χορήγηση των πιο πάνω φαρμάκων μπορεί να γίνεται απευθείας στο νωτιαίο μυελό, μέσω μιας αντλίας πόνου που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και απελευθερώνει αργά τη φαρμακευτική αγωγή σε μια χρονική περίοδο.

 

Διέγερση νωτιαίου μυελού

Η διέγερση του νωτιαίου μυελού περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας μικρής συσκευής κάτω από το δέρμα, κοντά στη σπονδυλική στήλη. Η συγκεκριμένη συσκευή στέλνει ηλεκτρικά σήματα προς το νωτιαίο μυελό, μέσω ηλεκτροδίων, με σκοπό να τροποποιήσει ή να επικαλύψει τα σήματα πόνου πριν φτάσουν στον εγκέφαλο.

 

Εναλλακτικές θεραπείες

Η βιοανάδραση και ο βελονισμός μπορούν να υιοθετηθούν ως εναλλακτικές/συμπληρωματικές θεραπείες του πόνου του μέλους «φάντασμα». Η βιοανάδραση πιο συγκεκριμένα, βοηθά το άτομο να έχει περισσότερο έλεγχο του πόνου μέσω τεχνικών χαλάρωσης και διαχείρισης των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος (καρδιακός ρυθμός, αρτηριακή πίεση, αναπνοή).

Μοιραστείτε το: